Ondervloeren zijn grofweg in de delen in twee soorten. De houten bouwvloer, die vooral voorkomt in oudere woningen, en de steen-achtige bouwvloer.
Een houten vloer bestaat uit planken of plaat-materiaal, bevestigd op een balklaag. Houten vloer dienen niet teveel door te veren en tussen de afzonderlijke delen mag niet teveel hoogteverschil zitten. Spijkers en schroeven dienen te zijn verzonken.
Steenachtige vloeren bestaan doorgaans uit een betonnen basis met een afwerklaag van zandcement of anhydriet. De vloeren moeten voldoende vlak en vast zijn en vooral goed en blijvend droog. Zeker bij nieuwbouwvloeren dient altijd een vochtmeting te worden uitgevoerd.
De parketteurs van Rubo Parket controleren altijd voor aanvang van het werk de kwaliteit van de ondervloer. Bij twijfel wordt dit zelfs ruim voor de geplande leverdatum gedaan zodat er voldoende tijd is om eventuele aanpassingen uit te voeren.
Contactgeluid-isolatie
Voor harde vloerbedekking in appartementen wordt vaak de eis gesteld dat deze de contact-geluidisolatie moeten verbeteren, ook wel bekend als de 10dB eis.
Om aan deze eis te voldoen is het noodzakelijk een goede tussenvloer aan te brengen. Een dergelijke tussenlaag is in combinatie met een bepaald type vloer door TNO gekeurd volgens de laatste NEN normen.
Rubo Parket heeft voor elke parket of laminaatvloer een bijpassende ondervloer die de contactgeluids-isolatie met tenminste 10dB verbeterd.
Vloerverwarming
Het is een misvatting dat parket (en laminaat) niet zouden kunnen worden gecombineerd met vloerverwarming. Integendeel: vloerverwarming in combinatie met parket zorgt juist voor ongekend comfort.
Niet alle houtsoorten en legsystemen zijn even geschikt om op vloerverwarming te plaatsen. Het maakt daarbij overigens wel uit of sprake is van hoofd- of van bijverwarming. Hierover wordt u uiteraard voor aankoop uitgebreid geïnformeerd.
Is uw parketvloer eenmaal geplaatst dan gelden wel een aantal “spelregels” om het parket in goede conditie te houden. Deze regels zijn gericht op een zo stabiel mogelijk klimaat waardoor werking van het hout zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Hoe zorgvuldig u ook handelt, het kan altijd voorkomen dat de vloer iets gaat “kieren”, vooral in het stookseizoen. Dit is inherent aan een houten vloer. Bij een juiste luchtvochtigheid zal dit zich weer herstellen.