📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 650,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

Help! Mijn houten vloer verkleurd, wat nu?

Een parketvloer gaat lang mee. Maar na veel gebruik kan deze helaas toch gaan slijten. Dit kan zijn door het intensief bewandelen en gebruiken van de vloer of omdat de zon op sommige plekken op de vloer staat en op andere plekken juist niet. 

Maar niet getreurd! Want het fijne van een parketvloer is dat je deze weer nieuw leven in kunt blazen. Dit kun je doen door deze op te schuren en weer opnieuw af te werken. Zo kun je slijtageplekken, deukjes, krasjes en verkleuringen verhelpen.

Nog een voordeel van het opnieuw afwerken van je vloer is dat je kunt kiezen voor een nieuwe uitstraling. Na het opschuren van je parketvloer kun je deze (laten) waxen, oliën of lakken. Iedere methode heeft zo zijn eigen uitstraling, voor ieder wat wils! 

Waxen, oliën of lakken?

Je hebt je vloer opgeschuurd, gecontroleerd en schoon gezogen (ook de kieren en naden) en je wilt hem nu gaan afwerken. Maar kies je voor waxen, oliën of lakken? Wat is het verschil, hoe maak je de beste keuze en hoe werkt het precies? Wij leggen het je uit!

Je parketvloer waxen

Wil je je vloer in de was zetten? Breng dan eerst een impregneer laag van waxolie aan met een doekje. Zorg ervoor dat deze niet pluist en wrijf het middel goed in de nerven van het hout. Met het waxen van je vloer heb je de keuze uit een matte of glanzende afwerking. Let op: een gewaxte vloer heeft iets meer onderhoud nodig van bijvoorbeeld een gelakte vloer. Aangeraden wordt om dit 1 keer per jaar te doen. Een voordeel van waxen is dan wel weer dat het makkelijker is om versleten plekken bij te werken, hiervoor heb je speciale onderhoudswas.

Heb je de vloer geïmpregneerd en ga je de was aanbrengen? Maak dan gebruik van een speciale boenmachine. Deze kun je huren. Begin altijd met het gebruiken van de meest harde borstel en bouw deze af. Herhaal deze stap meerdere malen. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de houtsoort. Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder.

Je parketvloer olien

Olie geeft je vloer een matte uitstraling. Wil je je parketvloer oliën? Wrijf deze dan in met een roller tot de olie niet meer glimt – zo weet je dat deze goed ingetrokken is. Hoe vaak je dit moet herhalen is, net als bij waxen, afhankelijk van de houtsoort. Hiervoor kun je gerust contact met ons opnemen.

Een net geoliede vloer mag twee dagen niet belopen worden. Ook wordt het afnemen met water de eerste paar weken afgeraden. Net als met waxen kun je met oliën met onderhoudsolie kleinere plekjes wegwerken. Herhaal ieder jaar deze handelingen om je vloer in optimale conditie te houden.

Je parketvloer lakken

Last but not least: het lakken van je vloer. Het lakken van je vloer kost iets meer tijd dan waxen of oliën. Dit komt voornamelijk omdat je bij het lakken van je parketvloer meerdere lagen moet aanbrengen. Deze (vaak 3) verschillende lagen moeten ieder drogen en weer licht opgeschuurd worden.

Voor het lakken van je vloer gebruik je een parketlakroller. Zorg dat je eindigt bij de deur en meerolt met de nerven van je vloer. Let bij het kiezen van je vloerlak goed op de basis van deze lak. Zo kun je kiezen uit vloerlak op water- of op acrylbasis. Vloerlak op waterbasis is verkrijgbaar met meerdere afwerkingen en is vrijwel geurloos, beter voor het milieu en droogt sneller. Laat je hierover goed adviseren voordat je je keuze maakt. Ook hiervoor kun je contact met ons opnemen.

Persoonlijk advies

Je hebt gelezen hoe je je vloer het beste mooi kunt houden, hoe en wanneer je deze een onderhoudsbeurt kunt geven en welke soorten afwerkingen er zijn. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag verder! Zo ben je altijd welkom in onze showroom in Rotterdam en kun je altijd contact met ons opnemen.