Kurkvloer: een duurzame keuze met een aantal voor- en nadelen

Er zijn zoveel verschillende soorten vloerbekleding dat het niet gemakkelijk is om de knoop door te hakken. Een kurkvloer wordt minder vaak gekozen, maar biedt wel heel wat voordelen. We sommen ze graag voor je op en zetten ook de nadelen op een rijtje.

Kurk is een duurzame keuze. Het is immers natuurlijk, biologisch afbreekbaar én makkelijk te recycleren. Kurk wordt gemaakt van de bast (schors) van de kurkeik. Deze boom groeit voornamelijk in het zuiden van Europa en noorden van Afrika. Om de kurk te oogsten – gemiddeld om de 9 à 10 jaar – hoeft de boom niet gekapt te worden. Een win-winsituatie, dus.

kurkvloer voordelen

Waarom is kurk ideaal als vloerbekleding?

Kurk heeft een isolerende werking, waardoor het geluid absorbeert en de temperatuur in een woning goed vasthoudt. Ook als je maar even de verwarming aan hebt gehad. Dat is natuurlijk perfect, al helemaal met de hoge gasprijzen van tegenwoordig.

Kurk veert ook lichtjes mee, waardoor het schokken op kan vangen. Om die reden is een kurkvloer ideaal voor kleine kinderen en voor mensen die slecht te been zijn. Het remt een val beter dan laminaat, parket en pvc vloeren.

Kurkvloeren zijn ook onderhoudsvriendelijk. De vloeren die we verkopen zijn vaak al behandeld met een vuilafstotende- en UV-laag. Dit is fijn voor mensen met een allergie of gevoelige luchtwegen.

De UV-laag is ook belangrijk. Zonder een UV-laag kan kurk door lichtinval en door de zon verkleuren. Daarom verkopen we alleen vloeren met een UV-laag. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over eventuele verkleuringen.

Door de afwerking van de UV-laag op de vloer, kan je kiezen uit tientallen verschillende kleuren en looks. Neem maar eens een kijkje hieronder!

kurkvloer nadelen

Voordelen van een kurkvloer

 • Kurk is een natuurlijk product dat erg zacht en elastisch is. Het voelt comfortabeler aan dan een traditionele tegelvloer.
 • Een kurkvloer is geschikt voor alle ruimtes, ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Kurk is immers waterbestendig.
 • Kurk heeft een goede isolerende werking, zowel thermisch als op vlak van geluid. Dankzij een goede behandeling is een kurkvloer erg duurzaam.
 • Kurk is vuilafstotend en antistatisch, hij stoot het stof af. Regelmatig stofzuigen en af en toe afnemen met een vochtige doek volstaat.
 • Kurk voelt warm aan en is daardoor erg comfortabel als je blootvoets in de slaapkamer loopt.
 • Allergisch voor huisstofmijt? Dan is kurk met een vuilafstotende toplaag ideaal.
 • Er zijn ontzettend veel mogelijkheden: er is keuze zat op vlak van stijlen, kleuren, afmetingen, afwerkingen, structuren en dessins.Ben je een beetje handig? Dan kun je een kurkvloer ook zelf plaatsen.
 • Er zijn verschillende manieren om een kurkvloer te leggen: verlijmd of als kliksysteem (zoals een laminaatvloer).
 • De prijs van een kurkvloer inclusief plaatsing start vanaf pakweg 36 euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van de dikte en het gewicht. Hoe dikker en zwaarder, hoe hoger de densiteit en hoe duurzamer de kurkvloer.

 

Nadelen

 • Kurk is een licht materiaal waardoor zware objecten al snel een afdruk achter kunnen laten. Door de rekbaarheid herstelt dit meestal gelukkig wel vanzelf.
 • Het grootste nadeel van kurk is dat het onbehandeld niet goed tegen UV-stralen kan. Zonder goede zonwering kun je na verloop van tijd verkleuringen krijgen. De kurkvloeren bij Rubo Parket zijn van het merk Wicander. Dit merk beschermt haar vloeren tegen vuil en UV met de Easy Care UV-laklaag.
 • In een keuken, woon- of badkamer is een beschermende toplaag een must. Bovendien moet je deze laag op regelmatige tijdstippen opnieuw aanbrengen.
 • Het is mogelijk om kurkvloer te combineren met vloerverwarming maar het is niet ideaal door de thermisch isolerende werking van kurk.

Een greep uit onze collectie:

Amorim Wise Cork pure floor & wall – Fashionable Natural

316.40

Amorim Wise Cork pure floor & wall – Identity Moonlight

316.40

Amorim Wise Cork pure floor & wall – Personality Grafite

316.40

Amorim Wise Stone pure – Azulejo Sand

249.29

Wicanders Wood Go Washed Tundra Oak

99.24

Amorim Wise Cork pure floor & wall – Accent Cement

316.40

Wil je ons complete assortiment bekijken?

Bekijk onze collectie in de webshop

Hulp nodig bij het kopen van een kurkvloer?

Wil je graag geadviseerd worden over het kopen van een kurkvloer? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze showroom in Rotterdam. We beantwoorden graag je vragen en kunnen je voorzien van advies.

Je bent van harte welkom op ons adres:

Stadhoudersweg 130
3039 CM Rotterdam

Liever bellen of mailen? Zie dan de gegevens hieronder:

kurkvloer kopen

Heb je een vraag of wil je geadviseerd worden?

Heb je een vraag of wil je geadviseerd worden? Dan mag je ons natuurlijk bellen of mailen!

 • Levert Rubo Parket ook buiten Nederland?

  Nee, wij leveren alleen in Nederland.

 • Levert Rubo Parket ook op de waddeneilanden?

  Ja, wij leveren ook op de waddeneilanden. Echter zullen hier wel extra kosten aan verbonden zijn. Neem hiervoor contact op met 010 – 466 78 79.

 • Wat is de levertijd van mijn bestelling?

  De gemiddelde levertijd is 3-5 werkdagen. Duurt het toch wat langer? Dan nemen we contact met je op en houden we je netjes up-to-date.

 • Betaal ik verzendkosten?

  Als je bestelling waarde meer dan €650 is, betaal je geen verzendkosten m.u.v. leveringen op de waddeneilanden. Als je bestelling minder dan €650 is, rekenen we €75 leveringskosten.

  Bij kleine pakketjes zoals onderhoudsmiddelen rekenen we €6,95.

 • Heeft Rubo Parket ook een showroom?

  Rubo Parket heeft een showroom in Rotterdam. Hier kan je ook je bestelling afhalen.

  Je bent van harte welkom op:

  Stadhoudersweg 130
  3039 CM Rotterdam

  Onze openingstijden zijn:

  Maandag: 13:00 – 17:00
  Dinsdag: 10:30 – 17:00
  Woensdag: 10:30 – 17:00
  Donderdag: 10:30 – 17:00
  Vrijdag: 10:30 – 17:00
  Zaterdag: 10:30 – 16:00
  Zondag: Gesloten

 • Heb ik ook garantie?

  Ja, op alle producten van Rubo Parket zit standaard fabrieksgarantie. Dit is verschillend per product en is aangegeven bij de individuele producten in onze webshop.

 • Heb ik een 10db ondervloer nodig?

  Als je in een appartement of maisonnette woning woont en je plaatst daar een harde vloer als laminaat of parket ben je verplicht een ondervloer aan te schaffen die over een 10db certificaat beschikt.

  Tip: bewaar altijd de verpakking van de vloer en de aankoopbon zodat je altijd aan kunt tonen welke ondervloer je hebt gebruikt.

 • Moet mijn vloer ook acclimatiseren? En hoe doe ik dat?

  Ja, de meeste producten moeten 24 uur in de verpakking acclimatiseren. Je doet dit door de verpakkingen gesloten in de ruimte te plaatsen waar je de vloer gaat leggen.

 • Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

  Bij de productspecificaties kun je per artikel zien of het product geschikt is voor vloerverwarming. Twijfel je toch bij een product? Of is het je niet helemaal duidelijk? Dan mag je uiteraard altijd contact met ons opnemen.