📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 650,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

Parketvloer schuren en lakken: Een complete gids

parket vloer schuren en lakken

Wanneer je een parketvloer hebt, is het essentieel om deze regelmatig te onderhouden. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het schuren en lakken van de vloer. In dit artikel zullen we je een complete gids geven over hoe je jouw parketvloer kunt schuren en lakken. We zullen stapsgewijze instructies geven, belangrijke tips delen en veelvoorkomende vragen beantwoorden. Dus laten we aan de slag gaan!

 

Waarom is het schuren en lakken van je parketvloer belangrijk?

Het schuren en lakken van je parketvloer is van vitaal belang om de levensduur en de uitstraling ervan te behouden. Door de vloer regelmatig te schuren, kun je oude laklagen en krassen verwijderen, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. Daarnaast beschermt de nieuwe laklaag de vloer tegen slijtage, vocht en vlekken. Het schuren en lakken van je parketvloer is dus een essentiële onderhoudstaak die je niet moet verwaarlozen.

 

Benodigdheden voor het schuren en lakken van je parketvloer

Voordat je begint met het schuren en lakken van je parketvloer, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst met essentiële benodigdheden:

 • Schuurmachine (vloer- of bandschuurmachine)
 • Schuurpapier (grof en fijn)
 • Stofzuiger
 • Breekmes
 • Verfroller
 • Kwast
 • Parketlak
 • Schuurhandschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Stofmasker
 • Schuurplankjes
 • Plamuurmes
 • Reinigingsmiddel voor houten vloeren

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint, zodat je het schuren en lakken soepel kunt laten verlopen.

 

Parket vloer schuren en lakken in 3 stappen

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het schuren en lakken van je parketvloer, moet je enkele voorbereidende stappen nemen. Hier is wat je moet doen:

 

Inspecteer de vloer

Inspecteer de vloer zorgvuldig om eventuele beschadigingen, krassen of losse delen te identificeren. Markeer de gebieden die extra aandacht nodig hebben.

 

Verwijder meubels en tapijten

Verwijder alle meubels, tapijten en andere objecten van de vloer. Dit zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de vloer te schuren en te lakken.

 

Reinig de vloer grondig

Reinig de vloer grondig met een bezem en stofzuiger om al het stof, vuil en eventuele resten van vloerbedekking te verwijderen. Zorg ervoor dat de vloer volledig schoon is voordat je begint met schuren.

parketvloer schuren en lakken. Stap 2 is het schuren van de vloer

Stap 2: Het schuren van de parketvloer

Nu je de voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om te beginnen met het schuren van de parketvloer. Volg deze stappen:

 

Kies de juiste schuurmachine

Afhankelijk van de grootte van de vloer en de beschikbaarheid van apparatuur, kun je kiezen tussen een vloer- of bandschuurmachine. Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met de bediening van de gekozen schuurmachine voordat je begint.

 

Begin met grof schuurpapier

Gebruik grof schuurpapier om de oude laklagen en eventuele diepe krassen te verwijderen. Schuur gelijkmatig in de richting van de houtnerf om een gladde afwerking te bereiken. Zorg ervoor dat je alle delen van de vloer gelijkmatig schuurt.

 

Schuur in de richting van de houtnerf

Het is belangrijk om altijd in de richting van de houtnerf te schuren. Schuren tegen de nerf in kan leiden tot ongewenste krassen en beschadigingen van de vloer.

 

Gebruik fijn schuurpapier voor de afwerking

Zodra je de grove schuurbeurt hebt voltooid, schakel je over naar fijn schuurpapier om de vloer glad te maken en eventuele resterende ruwheid te verwijderen. Schuur de vloer grondig totdat deze glad aanvoelt.

 

Stap 3: Het aanbrengen van de lak

Na het schuren van de parketvloer is het tijd om de lak aan te brengen. Volg deze stappen voor een goede afwerking:

 

Kies de juiste lak

Er zijn verschillende soorten lak beschikbaar, zoals watergedragen lak, oplosmiddelhoudende lak en hardwaxolie. Kies de lak die het beste bij jouw behoeften past.

 

Breng de eerste laag lak aan

Gebruik een verfroller of kwast om de eerste laag lak gelijkmatig aan te brengen. Zorg ervoor dat je de lak in dunne lagen aanbrengt om een gelijkmatige dekking te krijgen. Laat de lak volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant.

 

Schuur de vloer lichtjes tussen de lagen

Schuur de vloer lichtjes met fijn schuurpapier tussen elke laklaag om eventuele onvolkomenheden glad te strijken. Verwijder het schuurstof en breng de volgende laag lak aan.

 

Breng de tweede laag lak aan

Breng de tweede laag lak op dezelfde manier aan als de eerste laag. Zorg ervoor dat je opnieuw dunne lagen aanbrengt en de vloer gelijkmatig bedekt. Laat de lak volledig drogen.

parketvloer schuren en lakken, zo kan jouw eind resultaat er ook uitzien!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat de lak volledig droog is?

De droogtijd van de lak varieert afhankelijk van het type lak en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen duurt het 24 tot 48 uur voordat de lak volledig is uitgehard.

 

Kan ik mijn parketvloer schuren zonder professionele hulp?

Ja, het is mogelijk om je parketvloer zelf te schuren. Het vereist echter wel geduld, nauwkeurigheid en de juiste apparatuur. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen.

 

Moet ik mijn parketvloer regelmatig schuren en lakken?

Ja, het wordt aanbevolen om je parketvloer om de paar jaar te schuren en opnieuw te lakken om de levensduur en de uitstraling te behouden.

 

Wat zijn de voordelen van het schuren en lakken van een parketvloer?

Het schuren en lakken van een parketvloer heeft verschillende voordelen, zoals het verwijderen van krassen en oude laklagen, het herstellen van de glans, het beschermen tegen slijtage en het verlengen van de levensduur van de vloer.

 

Kan ik een parketvloer schuren en lakken als er krassen op zitten?

Ja, het schuren en lakken van de vloer kan helpen om oppervlakkige krassen te verwijderen en de vloer er weer als nieuw uit te laten zien.

 

Conclusie: Parketvloer schuren en lakken

Het schuren en lakken van je parketvloer is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. Het helpt om de vloer in optimale staat te houden en de levensduur ervan te verlengen. Met de juiste voorbereiding, materialen en technieken kun je zelf je parketvloer schuren en lakken. Volg de stappen in deze gids en geniet van een prachtig vernieuwde vloer.

Hulp nodig met het schuren en lakken van jouw parketvloer? Neem dan gerust contact met ons op.