📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 650,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

Verschillende legmethoden en patronen

De keuze is reuze als het gaat om vloeren. Naast het materiaal, het patroon en de kleur zijn er nog meer voorbeelden van eigenschappen waar je uit kunt kiezen. Bijvoorbeeld de legmethoden en het legpatroon. We leggen je de verschillen uit!

Zwevend of verlijmd leggen?

Je bent er eindelijk uit: je hebt een vloer gekozen. Nu moet je gaan nadenken over hoe je deze wilt gaan leggen. Waar moet je allemaal op letten? Sowieso is de manier van leggen altijd afhankelijk van het type vloer dat je kiest. Zo zie je bijvoorbeeld dat pvc vaker verlijmd wordt gelegd en laminaat vaak zwevend. Maar wat is het verschil precies?

Een zwevende vloer ligt los van de bouwvloer. Daaronder ligt een ondervloer naar keuze. Welke ondervloer je kiest is afhankelijk van jouw wensen. Dit kan zijn voor geluidsdemping, een speciale ondervloer voor je vloerverwarming of allebei. Een verlijmde vloer wordt direct op de bouwvloer verlijmd. Dit kan eventueel ook met ondervloer.

Je favoriete patroon

Hoe je je vloerdelen naast elkaar plaatst noem je een legpatroon. Ongetwijfeld dat je weleens hebt gehoord van een visgraat-vloer. Dit is een voorbeeld van zo’n legpatroon. De bekendste legmethode is het ‘gewoon’ naast elkaar plaatsen van de vloerdelen. Zit er geen vast patroon in de vloerdelen? Dan wordt het een wildverband genoemd. Meestal wordt dit bereikt door een baan te leggen, en de volgende baan te beginnen met wat overblijft uit de voorgaande baan. Bij deze manier van vloeren leggen heb je het minste snijverlies. 

Mocht je wel graag willen kiezen voor een vast patroon dat is er een hoop keuze. Voorbeelden van legpatronen zijn:

  • Visgraat
  • Hongaarse of Weense punt
  • Mozaïek
  • Hoogkant

Uiteraard is er dan voor iedere vloer ook nog de keuze om je vloer verticaal, horizontaal of in een ladder- of blokpatroon te leggen. 

Vergeet de afwerking niet

Last but not least: de afwerking. Vaak wordt er al snel gedacht aan plinten, maar er zijn meerdere manieren van afwerken. Denk bijvoorbeeld aan een (dubbele) bies of band. Bij deze afwerking hoef je geen gebruik te maken van plinten.

Wat is een band en wat is een bies? En kan dit ook samen gebruikt worden? Jazeker! Een band is eigenlijk gewoon een strook om je patroonvloer. Deze zijn vaak even breed en van hetzelfde materiaal als de vloerdelen. Een bies daarentegen is vaak slechts 1 centimeter breed en is van een ander materiaal dan je vloer. Deze wordt vaak met de band gecombineerd.

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag persoonlijk en passend advies! Kom gerust eens langs in onze showroom of neem contact met ons op. Dit kan zowel via de mail als telefonisch. Wij helpen je graag verder!