Sfeer laat je niet aan het toeval over

Tips om schade aan je vloer te voorkomen

Zelfs met de juiste afwerkingen en coatings kan het gebeuren dat er schade aan je vloer ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan krassen van meubilair, verkleurd parket door lichtinval of misschien wel schade door huisdieren. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het voorkomen van schade aan je vloer. Ook raden wij je aan om, voordat je een vloer koopt, je goed te laten informeren over welke vloer het beste bij jouw leefstijl past. Dit ook om ervoor te zorgen dat jouw vloer zo lang mogelijk mooi blijft.

 

  1. Goed schoonmaken

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar goed schoonmaken scheelt al de helft. Door regelmatig te stofzuigen of te vegen voorkom je dat vuil zich opstapelt. Zo wordt niet alleen voorkomen dat vuil zich vasthecht aan de vloer, maar krijgen zand en grit ook geen kans om te krassen/schuren. Naast dat dit krassen kan veroorzaken, maakt dit je vloer ook dof.

Ook bij het dweilen moet je goed opletten. Hoe je het beste de vloer kunt dweilen is dan ook afhankelijk van het type vloer dat je in huis hebt. Heb je laminaat? Dan kun je wel dweilen, maar moet je goed letten op dat deze niet te nat is. Hetzelfde geldt voor houten vloeren. Te veel water kan ervoor zorgen dat devloer krom trekt, grijs wordt of opzwelt. Gebruik ook geen was, zeep of andere hardnekkige reinigingsmiddelen op gelakte houten vloeren. Hierdoor kan de vloerlak dof worden. Zorg dus altijd voor een geschikt schoonmaakmiddel voor jouw type vloer. Hierover kun je je door ons laten informeren. 

  1. Maak gebruik van onderzetters en/of viltjes

Niet alleen wanneer je je zware meubels verplaatst, maar ook bij het naar achteren schuiven van de eetkamerstoel kun je krassen op de vloer veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van speciaal vilt dat onder de meubels geplakt kan worden. Let goed op dat er verschil in vilt zit. Niet alle viltjes zijn geschikt voor alle soorten vloeren, kijk dus altijd goed naar welke je aanschaft. Zo kun je met een gerust hart weer je stoel onder de tafel vandaan schuiven. Geen viltjes? Een mooi vloerkleed onder je zwarte eettafel is ook een oplossing.

Ben je gek op groen en heb je veel planten in huis? Zorg dan ook dat onder alle potten die op de vloer staan een onderzetter staat. Zorg ook dat deze potten 100% waterdicht zijn. Zo voorkom je kringen op de vloer en eventuele waterschade en verkleuringen onder de pot. Dit geldt ook voor vissenkommen en andere spullen in huis die zouden kunnen gaan lekken en op de vloer staan. 

  1. Schoonloopmatten

Wanneer je veel met schoenen aan in huis loopt is het van belang dat je deze eerst goed veegt voordat je binnenkomt. Doe je dit niet? Dan heb je meer kans dat je zand en andere materialen mee naar binnen neemt. Een schoonloopmat in de gang biedt hiervoor een uitkomst. Ook ideaal voor wanneer je huisdieren hebt die buitenkomen of kinderen kletsnat thuiskomen. 

Probeer ook zo veel mogelijk het in huis lopen met hakken te vermijden. Niet ieder type vloer is hier geschikt voor (bijvoorbeeld kurkparket) en hakken kunnen krassen op je vloer veroorzaken. 

4. Geef vocht geen kans

Zoals eerder genoemd is vocht geen goede combi voor je vloer. Ondanks dat het ene type vloer er beter tegen kan dan de ander, moet je dit zoveel mogelijk zien te voorkomen. Maar wat kan je daar aan doen? Allereerst kun je checken of de luchtvochtigheidsgraad in huis goed is. Het ideale luchtvochtigheidspercentage verschilt per type vloer en kan gemeten worden met een hygrometer. Naast rekening houden met de luchtvochtigheid ook ventileren erg belangrijk. Zo behoudt je een gezond binnenklimaat en heb je minder kans op vocht en schimmels. Vergeet ook niet jaarlijks de ventilatieroosters te checken.

 

Heb je al schade en wil je deze door ons laten repareren? Neem dan contact met ons op! Dan maken we een afspraak om deze schade vakkundig op te nemen en helpen wij je zo snel mogelijk bij het vinden van de juiste oplossing. Kijk voor meer informatie op onze schadeherstel pagina.

 

< Terug naar blog artikelen