📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 1250,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

De naam zegt het eigenlijk al: bij deze manier van verwarmen wordt de warmte verspreid via de vloer. De verwarmingselementen bevinden zich dan ook in of onder de (dek)vloer. Hierdoor bespaar je niet alleen veel ruimte, maar ook energie – en dus geld. Maar welke vloeren zijn er nu precies geschikt voor vloerverwarming en waar moet je op letten? Wij leggen het je uit!

 

Twijfel je nog over het kiezen van vloerverwarming? Dan hebben wij voor jou in het kort ook nog even de voor- en nadelen samengevat:

Voordelen:

  • Er wordt een groot oppervlak verwarmd wat ervoor zorgt dat de ruimte gelijkmatig en aangenaam verwarmd wordt. Los van het feit dat je natuurlijk lekker met je blote voeten door het huis kunt lopen. Ook in de winter!
  • Milieubewust. Omdat er slimmer verwarmd wordt en dus minder warmte verloren gaat, bespaart dit soms tot wel 30% van de energiekosten ten opzichte van normale radiatoren. Bij het gebruik van vloerverwarming kun je de temperatuur gemiddeld zo’n 2 graden lager zetten.
  • Met vloerverwarming bespaar je ruimte, waardoor je meer mogelijkheden hebt met je interieur. Zo staan de radiatoren niet meer in de weg.
  • Hete zomer? Vloerverwarming geeft ook de mogelijkheid om te koelen.

Nadelen:

  • Opwarmingstijd. Het duurt langer voordat de ruimte op temperatuur is.
  • De installatie. Er komt nogal wat kijken bij plaatsen van vloerverwarming. Zo staat moet de hele ruimte leeg en de (oude) dekvloer eruit. Heb je lekkage? Ook dan ontkom je er niet aan deze vloer weer open te breken
  • Tocht het ergens? Bijvoorbeeld bij een groot raam? Dan is er misschien aanvullende verwarming nodig om deze ruimte toch goed verwarmd te krijgen. Een goed geïsoleerde woning is erg belangrijk bij het gebruik van (vloer)verwarming.

 

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

De standaard radiatoren worden boven de vloer geplaatst en het maakt daarom vrijwel geen verschil welke vloer je daarbij uitkiest. Maar kies je voor vloerverwarming, dan is de juiste vloer wel belangrijk. Zo laten sommige vloeren meer warmte door dan anderen en zijn extreem isolerende vloeren dus minder geschikt. Ook moet je rekening houden met vloeren die sneller uitzetten en/of kunnen krimpen. Gelukkig zijn er nog steeds een veel vloeren die goed geschikt zijn voor vloerverwarming.

 

Een PVC vloer is tegenwoordig erg populair. Dit omdat dit type vloer veel keuze biedt in onder andere patronen, sfeer en makkelijk in onderhoud is. PVC is een zwaardere kwaliteit vinyl en kan direct op een betonnen vloer worden gelijmd. Hierdoor hoef je geen gebruik te maken van een ondervloer. Dit in combinatie met het vrij dunne materiaal zorgt ervoor dat deze vloer veel warmte doorlaat. Daarom is een PVC-vloer ideaal voor gebruik met vloerverwarming. Bij het plaatsen van PVC is het belangrijk dat de vloer geëgaliseerd is. 

 

Niet alle soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming. Door de veranderingen in temperatuur kan dit materiaal namelijk uitzetten of krimpen. De dunnere varianten in combinatie met de juiste ondervloer zijn wel geschikt voor vloerverwarming. Hiervoor kun je het beste voor de zekerheid altijd even dubbelchecken met onze experts of langskomen in de showroom voor extra advies. 

 

Vloerverwarming combineren met parket is niet onmogelijk maar heeft, net als met laminaat, wel een gebruiksaanwijzing. Zo kunnen ook houten vloeren kunnen bij verschil in warmte uitzetten/krimpen en neemt het erg goed de warmte op. Waar je bij parket ook op moet letten is de afwerking, het type hout, bekleding op de vloer en de luchtvochtigheid. Ook kan het hout niet worden afgewerkt met lak omdat er kans is dat deze door de hitte gaat loslaten. 

 

Vloerverwarming: aandachtspunten

Er zijn nog een aantal punten waar je extra rekening mee kunt houden bij de aanschaf van vloerverwarming. Deze kunnen ook allemaal weer meewegen in de keuze voor de vloer die je daarbij uitkiest. Het isoleren van de vloer – en niet alleen de bovenzijde – is erg belangrijk, evenals het goed laten opwarmen van de vloer. Als je je dekvloer wilt beschermen moet je deze eerst volgens een bepaald stappenplan laten ‘wennen’. Zo voorkom je dat deze gaat scheuren en barsten. Laat je dus altijd goed informeren bij een specialist.

Ben je er nog niet helemaal over uit en wil je meer informatie? Kom dan naar onze showroom, wij geven je graag advies! Zo weet je zeker dat je de perfecte vloer vindt voor in je woning!