📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 650,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

parketvloer onderhouden tips

Parketvloer onderhouden: Tips voor het behoud van je vloer

Een parketvloer voegt warmte, karakter en elegantie toe aan je huis. Het is echter belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om de schoonheid en duurzaamheid van je houten vloer te behouden. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je je parketvloer kunt onderhouden, zodat deze er jarenlang prachtig uit blijft zien.

 

Dagelijks parketvloer onderhouden tips:

Regelmatig stofzuigen en vegen

Houd je parketvloer vrij van stof, vuil en zand door regelmatig te stofzuigen of te vegen. Dit voorkomt krassen en slijtage veroorzaakt door kleine deeltjes die onder je schoenen worden meegenomen.

 

Gebruik zachte borstel of swiffer

Kies voor een zachte borstel of een Swiffer-type stofdoek om je parketvloer schoon te maken. Harde borstels kunnen krassen veroorzaken, dus vermijd deze.

 

Wekelijks parketvloer onderhouden tips:

Moppen met een vochtige doek

Gebruik wekelijks een vochtige doek om je parketvloer te moppen. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is om te voorkomen dat er te veel vocht in het hout trekt.

 

Gebruik geschikte houtreiniger

Kies voor een specifieke houtreiniger die geschikt is voor parketvloeren. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het hout kunnen beschadigen.

 

Maandelijks parketvloer onderhouden tips:

Diepere reiniging

Maandelijks is het aanbevolen om een diepere reiniging uit te voeren. Gebruik een houtreiniger volgens de instructies om eventueel opgebouwd vuil te verwijderen.

 

Voorzichtig schuren

Indien nodig kun je voorzichtig schuren om kleine krassen en oneffenheden te verwijderen. Zorg ervoor dat je de juiste schuurmiddelen gebruikt en de aanwijzingen volgt.

 

Jaarlijks parketvloer onderhouden tips

Opnieuw afwerken

Na verloop van tijd kan de afwerking van je parketvloer vervagen. Overweeg om je vloer opnieuw af te werken om de beschermende laag te vernieuwen.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg goed voor je vloer. Op iedere vloer wordt immers geleefd dus dan is het logisch dat er na verloop van tijd gebruikssporen op je vloer komen. Met een aantal kleine aanpassingen en door hier goed op te letten blijft je parketvloer al een heel stuk langer mooi.

Door vaak de vloer droog te reinigen voorkom je al dat er zand of ander vuil in en tussen het hout gaat zitten. Door dit met bijvoorbeeld met een stofdoek te reinigen zorg je ervoor dat deze je vloer niet kunnen beschadigen of bevuilen.

Voorkomen is beter dan genezen: zorg bijvoorbeeld voor goede droogloopmatten in de hal, draag geen stiletto’s in huis en zorg dat er viltjes onder je meubels zitten.

 

Waarom moet je je vloer afwerken?

Een parketvloer gaat lang mee. Maar na veel en intensief gebruik gaat deze helaas toch slijten. Het fijne van een parketvloer is dat je deze weer nieuw leven in kunt blazen door deze op te schuren en weer opnieuw af te werken. Op deze manier kun je slijtageplekken, deukjes, krasjes en verkleuringen verhelpen.

Nog een voordeel van het opnieuw afwerken van je vloer is dat je kunt kiezen voor een nieuwe uitstraling. Na het opschuren van je parketvloer kun je deze (laten) waxen, oliën of lakken. Iedere methode heeft zo zijn eigen uitstraling, voor ieder wat wils!

 

Parketvloer onderhouden: waxen, oliën of lakken?

Je hebt je vloer opgeschuurd, gecontroleerd en schoongezogen (ook de kieren en naden) en je wilt hem nu gaan afwerken. Maar kies je voor waxen, oliën of lakken? Wat is het verschil, hoe maak je de beste keuze en hoe werkt het precies? Wij leggen het je uit!

 

Je parketvloer waxen

Wil je je vloer in de was zetten? Breng dan eerst een impregneer laag van waxolie aan met een doekje. Zorg ervoor dat deze niet pluist en wrijf het middel goed in de nerven van het hout. Met het waxen van je vloer heb je de keuze uit een matte of glanzende afwerking. Let op: een gewaxte vloer heeft iets meer onderhoud nodig van bijvoorbeeld een gelakte vloer. Aangeraden wordt om dit 1 keer per jaar te doen. Een voordeel van waxen is dan wel weer dat het makkelijker is om versleten plekken bij te werken, hiervoor heb je speciale onderhoudswas.

Heb je de vloer geïmpregneerd en ga je de was aanbrengen? Maak dan gebruik van een speciale boenmachine. Deze kun je huren. Begin altijd met het gebruiken van de meest harde borstel en bouw deze af. Herhaal deze stap meerdere malen. Hoe vaak je dit doet is afhankelijk van de houtsoort. Twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij je graag verder.

 

Je parketvloer oliën

Olie geeft je vloer een matte uitstraling. Wil je je parketvloer oliën? Wrijf deze dan in met een roller tot de olie niet meer glimt – zo weet je dat deze goed ingetrokken is. Hoe vaak je dit moet herhalen is, net als bij waxen, afhankelijk van de houtsoort. Hiervoor kun je gerust contact met ons opnemen.

Een net geoliede vloer mag twee dagen niet belopen worden. Ook wordt het afnemen met water de eerste paar weken afgeraden. Net als met waxen kun je met oliën met onderhoudsolie kleinere plekjes wegwerken. Herhaal ieder jaar deze handelingen om je vloer in optimale conditie te houden.

 

Je parketvloer lakken

Last but not least: het lakken van je vloer. Het lakken van je vloer kost iets meer tijd dan waxen of oliën. Dit komt voornamelijk omdat je bij het lakken van je parketvloer meerdere lagen moet aanbrengen. Deze (vaak 3) verschillende lagen moeten ieder drogen en weer licht opgeschuurd worden.

Voor het lakken van je vloer gebruik je een parketlakroller. Zorg dat je eindigt bij de deur en meerolt met de nerven van je vloer. Let bij het kiezen van je vloerlak goed op de basis van deze lak. Zo kun je kiezen uit vloerlak op water- of op acrylbasis. Vloerlak op waterbasis is verkrijgbaar met meerdere afwerkingen en is vrijwel geurloos, beter voor het milieu en droogt sneller. Laat je hierover goed adviseren voordat je je keuze maakt. Ook hiervoor kun je contact met ons opnemen.

 

Conclusie: parketvloer onderhouden

Het onderhouden van je parketvloer is essentieel om de levensduur en schoonheid ervan te behouden. Door regelmatig schoon te maken, de juiste producten te gebruiken en tijdig onderhoud uit te voeren, kun je genieten van een prachtige houten vloer die de tand des tijds doorstaat.

 

Veelgestelde Vragen (FAQs)

1. Hoe vaak moet ik mijn parketvloer stofzuigen?
Het wordt aanbevolen om je parketvloer minstens één keer per week te stofzuigen om stof en vuil te verwijderen.

2. Kan ik gewoon water gebruiken om mijn parketvloer schoon te maken?
Nee, niet bij alle parketvloeren kan je water gebruiken om het hout schoon te maken. In ons aanbod vind je wel houten vloeren die goed tegen water kunnen. Dit staat altijd duidelijk omschreven bij het product.

3. Moet ik mijn parketvloer jaarlijks opnieuw afwerken?
Ja, het is raadzaam om je parketvloer om de paar jaar opnieuw af te werken om de beschermende afwerking te vernieuwen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de staat van de vloer en hoe ermee wordt omgegaan.

Het is dus niet elk jaar nodig. Toch raden we je aan om het eens in de paar jaar te doen, zodat de vloer als nieuw blijft.

4. Kan ik zware meubels direct op mijn parketvloer plaatsen?
Het is beter om viltjes of beschermende pads onder zware meubels te gebruiken om krassen te voorkomen.

5. Hoe kan ik krassen op mijn parketvloer herstellen?
Kleine krassen kunnen voorzichtig worden geschuurd en daarna opnieuw worden afgewerkt voor een glad oppervlak. Bij diepere krassen is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen.

 

Persoonlijk advies

Je hebt gelezen hoe je je vloer het beste mooi kunt houden, hoe en wanneer je deze een onderhoudsbeurt kunt geven en welke soorten afwerkingen er zijn. Kom je er nog niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag verder! Zo ben je altijd welkom in onze showroom in Rotterdam en kun je altijd contact met ons opnemen.

 

Meer leren over parketvloeren?

Lees dan ook: