📞 Heb je een vraag? Bel Henk: 010 466 78 79

🚚 Gratis thuisbezorgd boven de € 650,-

⏱️ Voor 14:00 besteld: over 3 werkdagen in huis

Zelf laminaat leggen? Hier een aantal tips!

Wil je zelf je laminaat leggen? Dat is natuurlijk een optie, maar geen must. Dit is afhankelijk van of je tijd hebt, een klusser bent of er misschien wel gewoon helemaal geen zin in hebt. Ben je er nog niet helemaal uit en wil je je eerst even inlezen? Dan geven wij je een aantal tips!

 

Wel of niet zelf je laminaat leggen?

Als je nog aan het twijfelen bent zijn er een aantal punten die je in overweging zou kunnen nemen. Heb je er bijvoorbeeld nu al geen zin in en zie je er heel erg tegenop? Dan is het misschien toch een beter idee om het uit te besteden aan een professional. Heb je er juist heel veel zin in? Dan hoef je alleen in overweging te nemen of je er genoeg tijd voor hebt, de juiste materialen in huis hebt en in wat voor ruimte je aan de slag gaat. Is het een nieuw of leeg huis? Of is het bewoond en moet je veel spullen verplaatsen? Hoe is de vorm van het huis en zijn er veel obstakels? Het zijn allemaal factoren die meespelen.

 

De voorbereiding

Top! Je bent er helemaal over uit dat je zelf je laminaat wilt gaan leggen. Maar waar begin je? Vaak is de voorbereiding key voor het succesvol laten slagen van jouw project. Begin bij het begin: lees aandachtig de handleiding van je product en zorg voor de juiste hulpmiddelen.

Het is afhankelijk van de legwijze van je vloer, maar beslis ook van tevoren welke richting je je laminaat op wilt leggen. Hoe lijkt je kamer het grootste en wat komt het mooiste uit met het licht en de ramen? Zorg voor een egale basis en plaats eerst een ondervloer. Als de ondervloer gereed is, kun je gaan beginnen met het leggen van je laminaat. Hulpmiddelen die belangrijk zijn bij het leggen van je vloer zijn een rolmaat, decoupeerzaag, afstandsblokjes, stanleymes, hamer of fijne zaag / laminaatsnijder om de planken op maat te zagen. Heb je deze niet in huis en wil je ze niet voor eenmalig gebruik aanschaffen? Dan kun je deze ook huren.

 

Laat je laminaat acclimatiseren

Het is natuurlijk logisch dat wanneer je je laminaat binnen hebt, je zo snel mogelijk aan de slag wilt gaan. Het staat misschien in de weg of je hebt tijdsdruk voor het afmaken van de ruimte. Toch is het belangrijk dat je geduld hebt en je laminaat laat acclimatiseren. Doe je dit niet? Dan heb je namelijk kans dat deze gaat krimpen of uitzetten na het leggen en ben je uiteindelijk meer tijd kwijt als je dit moet gaan vervangen.

Laat het laminaat minstens 48 uur aan de luchtvochtigheid en temperatuur in je woning of ruimte wennen (minimaal 18 graden Celsius). Het blijft immers een natuurproduct. Doe dit in het midden van de ruimte en niet tegen een muur, haal het laminaat ook niet uit de verpakking. 

 

Leg je laminaat niet te strak

Het is vaak ook terug te vinden in de handleiding: leg je laminaat niet te strak tegen de muur aan. Soms wordt dit toch over het hoofd gezien wat uiteindelijk bollingen in je laminaat, kraakvloeren of andere beschadigingen kan opleveren. Ook al is het soms onhandig, zorg er altijd voor dat je een speling tussen je laminaat en de muur aanhoudt van 1cm. Hiervoor kun je ook afstandsblokjes gebruiken. Kan er op sommige plekken geen hoge plint worden geplaatst? Bijvoorbeeld bij je deurkozijn of drempel? Dan zijn ook nog andere oplossingen te bedenken zoals plakplinten of deklijsten. 

 

Houd rekening met snijverlies

Wanneer je je laminaat op maat gaat snijden gaat er altijd laminaat verloren, dit noemen we snijverlies. Hoe kleiner de ruimte, hoe meer snijverlies je kunt oplopen. Gemiddeld genomen bereken je zo’n 10% snijverlies, maar bij oude (kleinere) woningen of bij het leggen van een visgraat-patroon kan dit oplopen tot wel 15%. Je kunt de vierkante meters van je ruimte eenvoudig berekenen door de lengte x breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Je kunt beter iets te ruim rekenen met je snijverlies en een pakket laminaat overhouden, dan dat je er terwijl je bijna klaar bent achter komt dat je te weinig hebt gehaald. Heb je nog een pakket laminaat over? Dan kun je deze terugbrengen of bewaren voor het geval er een keer een beschadiging is aan je laminaat.

 

Wil je het toch laten leggen? Kies dan voor een professional in plaats van een klusjesman

Twijfel je nog steeds om het zelf te doen en zie je er tegenop? Dan kun je er alsnog voor kiezen het uit te besteden. Mocht je het uitbesteden, dan raden wij aan het te laten doen door een professional. Als je het doet, doe het dan goed. Het blijft immers een vakmanschap. Zo weet je zeker dat je vloer snel en netjes gelegd wordt en heb je altijd garantie mocht er iets niet kloppen. Er zit er ook nog verschil in de legwijze. De standaard legwijze is makkelijker zelf te realiseren dan de specialistische vloeren zoals een visgraat-patroon. Hier hebben de vakmensen de juiste trainingen en opleidingen voor gevolgd. 

 

Genoeg om in overweging te nemen en over na te denken. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben? Of wil je je vloer graag door onze professionals lakten leggen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!